Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

”Santala erittäin arvostettu myös rabbien keskuudessa”

 

Kuva: Risto Santalan kotisivut

Toissapäivänä menehtyneen Israelin ja juutalaisuuden tuntija Risto Santalan ystävät kertovat, että Santala ”avasi perehtyneisyydellään monelle oven Raamatun maailmaan ja Kristuksen tuntemiseen”.

– Kristus, Raamattu ja Israel – siinä Risto Santalan sydämen rakkaus loppuun asti. Siinä olivat myös hänen laajan kirjallisen työnsä ja julistuksensa keskeiset teemat, toteaa rovasti Olavi Peltola.

Olavi Peltola oli Santalan läheinen ystävä. Hän kertoo, että Santalan sairastuminen ja kuolema tulivat niin äkkiä, että ”olo on vieläkin kuin halolla päähän lyöty”.

– Vielä viime keväänä hän pelasi lentopalloa. Minä olin meistä se, joka sairasteli. Risto oli aina terve kuin pukki. Ajattelin, että kuolen itse ensin.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Peltola tutustui Santalaan jo 40-luvulla.

– Helsingissä oli sodan jälkeisen nuorisoherätyksen aika. Silloin Jumala tarttui erääseen tavallisen helsinkiläisen virkamieskodin poikaan ja nuorten uinnin suomenmestariin. Risto kohtasi Kristuksen. Hän itse kertoi hymy huulilla, että hän tuli uskoon Lähetyskirkossa, kun siellä puhui Lähetysseuran rumin mies.

”Kun vanhus avasi suunsa, tapahtui jotakin. Jokainen sana oli minulle. Hän puhui yksinkertaisin sanoin Jumalan rakkaudesta”, Santala itse kirjoitti tapauksesta.

– Ristosta tuli uskollinen Jumalan Kristuksessa osoittaman rakkauden todistaja. Ensin katulähetystyössä, sitten seurakunnan pappina ja lopulta löytyi elämäntehtäväksi todistus Kristuksesta juutalaisille Israelissa, Peltola muistelee.

”Kuolinpäivä oli juutalaisten sovintopäivä”

Santalan työtoverin, Jerusalemissa opettajana toimineen Heikki Nurmisen mukaan Santalan poismenoon liittyi ”merkillinen johdatus”.

– Kun sain hänen kotiinmenoviestinsä, oli juutalaisten suuri sovintopäivä, jom kippur. Ajattelin, että onpa merkillinen johdatus. Hänen elämänsä teema oli sovitus Jeesuksessa Kristuksessa. Se oli hänelle myös raamatunopettajana tärkeintä, Nurminen kertoo.

Hänelle Santala oli ”kuin isoveli”.

– Risto oli reipas ja urheilullinen käytännön mies. Ahkera ja tarmokas. Rakensi itse talon ja hirsimökkejä.

– Jerusalemissa ääriortodoksit kyseenalaistivat joskus lähetystyötämme. Risto meni kysymään heiltä henkilökohtaisesti, mitä miehet haluavat.

– Kun vietimme perheinemme aikaa yhdessä, tuli aina hyvä tunne, kun Risto johdatti meidät rukoukseen. Tilanteessa ei ollut epäluuloa eikä jännittyneisyyttä, Nurminen muistaa.

Opettaja ja esikuva

Evankelista Ilkka Puhakka tunnustaa Risto Santalan oppi-isäkseen ja esikuvakseen.

– Risto Santala on viitoittanut minulle sen tien,  jolla olen saanut tutustua Raamattuun, juutalaisuuteen ja Jeesukseen Kristukseen.

– Hän on esikuvani ja opettajani, jolta olen saanut kysyä paljon Raamatusta. Hänen perehtyneisyytensä on johdattanut minutkin Raamatun maailmaan ja siitä elämiseen.

– Tiedän hänen nauttivan edelleen suurta arvostusta myös juutalaisten rabbien keskuudessa Israelissa, Puhakka toteaa.

Risto Santalan hautaan siunaaminen tapahtuu lähiomaisten läsnä ollessa.

Yli kaksikymmentä teosta julkaisseen Santalan kirjoja voi hankkia muun muassa Perussanoman verkkokaupasta.

 
Artikkelibanneri perussanoma